Bezienswaardigheden in Kroatië

Er zijn in Kroatië behoorlijk wat bezienswaardigheden te vinden. De meeste bezienswaardigheden in Kroatië hebben een natuurlijk of een culturele oorsprong. Er zijn In Kroatië enkele prachtige natuurparken te vinden. Een van de bekendste is het natuurpark Krka dat opgenomen is op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Andere bezienswaardigheden zijn overblijfselen van oude culturen die zich vele eeuwen geleden in het huidige Kroatië vestigden. Zo zijn er nog resten te vinden van de Griekse, Romeinse en Venetiaanse overheersing. Er zijn met name in de kustregio van Kroatië nog veel oude kerken, kathedralen en gebouwen bewaard gebleven.
De stad Dubrovnik is een bezienswaardigheid op zich. Deze prachtige oude stad is bijzonder goed bewaard gebleven. Een wandeling door Dubrovnik voelt bijna aan als een reis door de tijd.



Krka watervallen

Het nationaal park Krka is gevormd rondom de Krka rivier en de mooie watervallen. De Krka rivier is de langste rivier van Kroatië en overbrugt op zijn weg naar de zee een hoogteverschil van 242 meter. Vanaf de berg Dinara stroomt de rivier naar beneden richting Ŝibenik. Door het karstgesteente in de rivier zijn er op verschillende plaatsen watervallen gevormd. De grootste, ‘Skradinski buk’, gaat via zeventien “trappen” naar beneden. Vooral als er veel regen is gevallen buldert het water hier naar beneden. Sommige van de watervallen zijn meer dan 100 meter breed. Rondom de watervallen zijn verschillende wandelpaden aangelegd, zodat je de watervallen goed van dichtbij kunt bekijken. In de zomer kun je bij de watervallen ook zwemmen. Rondom de verschillende watervallen en meren zijn houten vlonders aangelegd, zodat je er vrij gemakkelijk omheen kunt lopen. Om de watervallen te kunnen bezoeken moet je een entree betalen. In de zomermaanden kan het er behoorlijk druk zijn en wachtrijen zijn er geen uitzondering.

Plitvice meren

Nationaal park de ‘Plitvice meren’ is één van de mooiste nationale parken van Kroatië. Door de eeuwen heen heeft de rivier de Korana een diep dal uitgesleten. In het dal zijn in de rivier dammen van travertijn ontstaan. Dit is een kalkgesteente wat ontstaat in warmwaterbronnen. De afzetting van kalk heeft door de eeuwen heen wel dertig grotere en kleinere meren laten ontstaan in de rivier. Dit heeft als gevolg dat er meer dan negentig grote en kleine watervallen in het park te vinden zijn. Rondom de rivier zijn prachtige bossen te vinden. Het Nationaal park de Plitvice meren is het hele jaar door prachtig. Ieder seizoen heeft zijn eigen charmes. Het water verkleurt mee met de seizoenen van helder blauw naar diep en donker blauw en ook groen. In het park zijn diverse wandelpaden aangelegd. Ook varen er bootjes en is er een busverbinding in het park die bezoekers vervoert. Schrik niet als je bij aankomst bij één van de twee ingangen een grote rij ziet. Vooral in de zomermaanden is het in het nationaal park erg druk.

Kasteel van Knin

Kasteel van Knin is gelegen boven op een heuvel. Het kasteel was van groot strategisch belang in de middeleeuwen. In de middeleeuwen lag het kasteel op een belangrijk kruispunt van verschillende wegen. Bovendien was het de belangrijkste verdediging van het Koninkrijk Kroatië tegen de Turken. Tijdens de middeleeuwen was het fort de verblijfplaats voor de Kroatische koning. De grote robuuste muren van het fort zijn goed bewaard gebleven en geven je een goed beeld van de verdedigingswerken uit de geschiedenis.

Sv Jakov kathedraal van Sibenik

De ‘Jacobuskathedraal in Ŝibenik’ is een prachtig bouwwerk uit de Renaissancetijd. Met de bouw werd in 1431 gestart. Overal in het gebouw kom je de invloed van de Italiaanse Renaissance tegen. Korintische zuilen, de koepel en de beelden aan de buitenzijde van de kerk. Ook in de kerk zelf zie je dit terug. Het patroon van zwart witte tegels in de vloer is prachtig. Over de bouw van de kerk werd ruim honderd jaar gedaan. De kerk laat goed zien hoe rijk de stad Ŝibenik was in de 15e en 16e eeuw. Sinds 2000 staat de kathedraal op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Een bijzonder detail aan de buitenzijde van de kathedraal zijn de 71 gebeeldhouwde hoofden. De kathedraal is gebouwd met de bijzondere witte stenen van het eiland Brac. Dezelfde witte stenen zijn gebruikt voor het Witte Huis in Washington.

Sv. Lovro kathedraal Trogir

In de 12e eeuw werd Trogir en ook de kerk van Trogir tijdens een belegering door de Saracenen volledig verwoest. Op de plaats van de oude kerk werd een nieuwe kathedraal gebouwd. Over de bouw werd, maar liefst vier eeuwen gedaan. De kathedraal is dan ook een mix van verschillende bouwstijlen. De buitenkant is vooral Romaans, met duidelijke Venetiaanse invloeden. De binnenkant van de kathedraal is weer vooral Gotisch. Het Romaanse portaal is een echte blikvanger. Op het portaal zijn met erg fijn beeldhouwwerk enkele scenes uit het nieuwe testament uitgebeeld.
De toren van de kathedraal is echter het meest bijzondere onderdeel van dit middeleeuwse bouwwerk. De toren is namelijk opgetrokken uit drie verschillende bouwstijlen. Iedere verdieping heeft zijn eigen stijl en bijzonderheden. Het is mogelijk om de toren te beklimmen, maar dit kan in de zomermaanden een behoorlijk hete tocht zijn. Het uitzicht dat je ervoor terug krijgt is dan weer wel heel erg bijzonder.

Sint Stefanuskathedraal in Zagreb

De ‘Sint-Stefanuskathedraal’ van Zagreb is het belangrijkste geloofsgebouw van de stad en misschien wel van heel Kroatië. Het is een schitterende neogotische kathedraal die zijn oorsprong vindt in de 13e eeuw, maar in de loop van de eeuwen meerdere malen is verbouwd en veranderde. Zo is de ‘Sint Stefanuskathedraal’ in de 14e en 15e eeuw behoorlijk verhoogd. Het is vandaag de dag zo goed als onmogelijk om de kathedraal niet in de steigers te zien, aangezien de ene na de andere restauratie uitgevoerd wordt.
Het huidige uiterlijk van de kathedraal stamt uit de 19e eeuw nadat de kathedraal tijdens de aardbeving van 1880 gedeeltelijk verwoest was. De toenmalige restauratie werd gedaan door een architect uit Keulen. Wie goed kijk naar de ‘Sint-Stefanuskathedraal’ zal kleine overeenkomsten zien met de Dom van Keulen.
Ondanks dat de kathedraal meerdere malen verwoest is geweest zijn er binnen nog steeds enkele oude kunstwerken te vinden. De ‘Sint-Stefanuskathedraal’ is opengesteld voor het publiek en kan altijd bezocht worden, behalve als er een mis bezig is. Natuurlijk kan de mis zelf wel bezocht worden.

Eufrasiusbasiliek in Porec

Een van de mooiste en meest bijzondere geloofsgebouwen in Kroatië is te vinden in het stadje Porec. Hier staat namelijk de ‘Eufrasiusbasiliek’. De oudste delen van deze basiliek stammen uit de 4e eeuw na Christus. Het merendeel van de huidige basiliek stamt echter uit de 6e eeuw. Het is één van de mooiste voorbeelden ter wereld van de vroege Byzantijnse bouwkunst. De ‘Eufrasiusbasiliek’ is dan ook terug te vinden op de werelderfgoedlijst van de Unesco.
De basiliek staat bekend om zijn prachtige fresco’s en de vele mozaïeken. Het complex bestaat uit meerdere delen een drieschepige basiliek, een atrium, een baptisterium, een voorportaal en een herdenkingskapel. Het gehele complex kan bezocht worden, maar je dient er wel rekening mee te houden dat het er in de zomermaanden behoorlijk druk kan zijn. Op de drukste dagen van het jaar kun je met gemak een uur in de rij staan voordat je de basiliek binnen kunt treden. Wie meer over de basiliek en zijn rijke geschiedenis te weten wil komen kan de met een gids een rondleiding volgen.

Kathedraal van Dubrovnik

De ‘Kathedraal van Dubrovnik’ is gebouwd in de 17e eeuw nadat de vorige door een aardbeving werd verwoest. De huidige kathedraal is echter gebouwd op een plaats waar al sinds de 7e eeuw na Christus geloofsgebouwen te vinden zijn. Deze in de 7e eeuw gebouwde kerk werd in de 10e eeuw vervangen door een nieuwe. En in de 12e eeuw opnieuw.
Over het gebouw dat er in de 12e eeuw gebouwd is gaan enkele verhalen in de rondte. Het bekendste is dat van Richard van Leeuwenhart die bij Dubrovnik tijdens zijn deelname aan de Derde Kruistocht schipbreuk had geleden. Om de stad Dubrovnik te belonen voor hun hulp gaf hij de inwoners van de stad geld om een nieuwe kathedraal te bouwen. Hoeveel van dit verhaal waar is niet met zekerheid te zeggen. Wel is het bekend dat deze Kathedraal tijden de aardbeving van 1667 volledig verwoest werd. Zo goed als alle relikwieën en kunstwerken in de kathedraal overleefden deze ramp niet.
De huidige kathedraal is gebouwd in de renaissance en barokke stijl. De binnenzijde van de Kathedraal is aan de sobere kant, maar er zijn nog wel enkele bijzondere kunstwerken te vinden van lokale kunstenaars.

Baredine Grotten

De ‘Baredine grotten’ in de buurt van het stadje Porec horen tot de mooiste en drukstbezochte grotten van Kroatië. De prachtige stalactieten en stalagmieten in de grotten lijken gebeeldhouwde kunstwerken. Deze kunstwerken zijn in de loop van de eeuwen gevormd in de grotten. In sommige van deze door de natuurgemaakte kunstwerken kun je met de nodige fantasie van alles in herkennen. Zo gaat er achter een enorm gordijn een beeld verscholen dat verdacht veel weg heeft van de Heilige Maagd Maria en lijkt een andere stalagmiet op de toren van Pisa. De zaal waar al deze “bekende” kunstwerken te vinden zijn staat bekend als de ‘Figurenzaal’. Dit is de zaal is op het diepste punt van de grot te vinden.
Bijzonder is dat er in de grot een salamandersoort voorkomt, de Olm. Deze salamandersoort komt alleen in sommige Europese grotten voor.
Jammer genoeg zijn de Baredine grotten niet toegankelijk voor mensen die wat slechter ter been zijn, omdat een bezoek aan de grot gepaard gaat met een afdaling van een trap met 250 treden. De grotten kunnen uitsluitend met een gids bezocht worden. In de zomermaanden vertrekt er iedere dertig minuten een nieuwe rondleiding.


Nationaal park Kornati

Het nationaal ‘Pak Kornati’ bestaat uit een groep eilanden voor de kust van Kroatië. De eilanden liggen ter hoogte van Zadar en Sibenik. De eilanden zijn per boot bereikbaar. Je kunt met je eigen boot naar de eilanden varen, maar er worden ook vanuit verschillende plaatsen in Kroatië excursies naar deze bijzondere eilanden georganiseerd.
Op de eilanden zijn twee bezoekerscentra te vinden, één bij de haven van Zakan op het eiland Ravni Zakan en één bij de baai van Vruje op het eiland Kornat. Het overgrote deel van de eilanden kunnen bezocht worden, maar voor sommige delen geldt dat ze extra beschermd zijn en niet toegankelijk voor publiek. De eilanden zijn erg geliefd bij wandelaars. Je moet er dan wel rekening mee houden dat het er in de zomermaanden behoorlijk warm kan worden en er maar weinig plaatsen met schaduw te vinden zijn. Zorg dus voor voldoende water tijdens je tocht. Het is niet toegestaan om buiten de aangegeven paden te wandelen.
De wateren rondom het nationaal Pak Kornati staan bekend om hun schitterende onderwaterleven. Om te mogen duiken of te vissen moet je wel beschikken over een vergunning. Deze vergunningen zijn te koop bij de bezoekerscentra.

Amfitheater van Pula

Het ‘Amfitheater van Pula’ is een prachtig bewaard voorbeeld van een Romeins amfitheater. Het is een van de best bewaarde amfitheaters in de wereld. Het amfitheater werd gebouwd in de 1e eeuw na christus. Het is zo’n 29,4 meter hoog en heeft in de eerste twee ringen ongeveer 72 bogen. Tijdens de Romeinse tijd werd het gebouw vooral gebruikt voor bloederige gladiatorengevechten en het terechtstellen van veroordeelden. Na de val van het Romeinse rijk kwam ook het verval van het theater. In de middeleeuwen wilde de Maltese ridders er nog weleens toernooien in organiseren. Het amfitheater werd echter vaker gebruikt om vee te laten grazen. Ook gebruikte inwoners van Pula de stenen van het theater als bouwstenen voor hun huizen. Zelfs de kathedraal van Pula heeft stenen uit het Amfitheater als basis. Pas in de 18e eeuw werd het theater beter beschermd en gerestaureerd.

Stadsmuren van Dubrovnik

Maar weinig steden in de wereld hebben nog steeds een complete stadsmuur. Dubrovnik is een van de weinige plaatsen waar je een complete wandeling kunt maken over de muren van de stad om heel de stad heen. De oude middeleeuwse muren zijn dan ook een bijzondere attractie. Via een van de verschillende ingangen kun je de muren beklimmen en over de muren zelf een wandeling rondom de stad maken. Je hebt hierbij iedere keer weer een nieuw prachtig uitzicht over het oude Dubrovnik en omgeving. Liefhebbers van de tv-serie Game of Thrones zullen ook diverse locaties herkennen als decor van de serie. De stadsmuren van Dubrovnik hebben de stad in al die jaren goed beschermd. Geen enkele aanvaller wist ze ooit te verslaan.

Veliki Tabor Kasteel

‘Veliki Tabor Kasteel’ is een sprookjesachtig kasteel uit de 12e eeuw in de buurt van Zagreb. Het kasteel is hooggelegen op een heuvel en bestaat uit een centrale toren in het midden en een grote stevige sterke muur met torens eromheen. Het middendeel werd in de 12e eeuw gebouwd. De torens eromheen kwamen erbij door de eeuwen heen. Het kasteel werd tot en met de 17e eeuw regelmatig uitgebreid. Tegenwoordig is het kasteel een museum. Je vind er oldtimers, oude wapens, harnassen en andere gebruiksvoorwerpen uit de geschiedenis van het kasteel. Vanaf het kasteel heb je een schitterend uitzicht over de omgeving. Alleen al om dit uitzicht is het kasteel een bezoekje waard.

Paleis van Diocletianus

Het ‘paleis van Diocletianus’ is één van de bijzondere attracties van Split. Het paleis was in de Romeinse tijd een enorm bouwwerk met verschillende tempels en verblijven voor soldaten en bedienden. Het paleis werd in de 4e eeuw in opdracht van de keizer gebouwd. Na de val van het Romeinse rijk werd het gebouw steeds meer betrokken bij de stad. Vluchtelingen uit Salonae namen er hun intrek in en delen van het paleis werden gebruikt om andere gebouwen weg te zetten. De oude pilaren werden gebruikt als steun voor nieuwe huizen en zo ontstond er in het paleis een wirwar van huizen en straten. In de huizen aan de zeekant van het paleis zie je bijvoorbeeld erg goed de oude Romeinse structuur. Ook is het mausoleum wat Diocletianus ooit voor zichzelf bouwde nog prachtig intact. Tegenwoordig is het een kerk, maar de oude Romeinse vormen zijn nog goed zichtbaar. Dat geldt ook voor de vier toegangspoorten van het paleis. Ze vormen nu eigenlijk de ingang tot de oude stad. Sinds 1979 staat het paleis van Diocletianus op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.