KroatiŽ voor beginners

KroatiŽ | eilanden | steden & dorpen | bezienswaardigheden | vakantie | vervoer | reisinformatie | weer & klimaat | links

KroatiŽ reisinformatie

Voordat je een bezoek brengt aan KroatiŽ is het handig om al het ťťn en ander over dit prachtige land op te zoeken. Zodat je van te voren goed kunt bepalen welke delen van KroatiŽ je perse wel en welke perse niet wil bezoeken. KroatiŽ is namelijk een behoorlijk groot land met veel verschillende delen en een hoop eilanden. Ieder deel van KroatiŽ heeft zijn eigen specifieke kenmerken.
KroatiŽ is te groot om in slecht een paar weken in zijn geheel te bezoeken wil je het hele land ontdekken dan zal je er minimaal een maand voor moeten uittrekken. Wil je net als de meeste toeristen die naar KroatiŽ reizen de kuststreek en enkele eilanden verkennen dan heb je aan een paar weken genoeg.

KroatiŽ bezienswaardigheden

KroatiŽ barst van de mooie en indrukwekkende bezienswaardigheden. De historie, natuur en cultuur van KroatiŽ zorgen voor een groot aantal hotspots.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor KroatiŽ samengesteld:
KroatiŽ bezienswaardigheden top 10

Douane en documenten

Om naar KroatiŽ te kunnen reizen moet je in het bezit zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs. Dit geldt voor iedereen dus ook kinderen onder de twaalf dienen in het bezit te zijn van een eigen paspoort of identiteitsbewijs.
Tot enkele jaren geleden was je nog verplicht om in het bezit te zijn van een paspoort, maar sinds KroatiŽ onderdeel is van de EU is dit niet meer verplicht. Je krijgt dan ook geen stempel meer in je paspoort, als je dit perse wilt kun je er om vragen bij de grensovergang. Wil je autorijden in KroatiŽ dan ben je verplicht je rijbewijs bij je te hebben.

Elektriciteit

KroatiŽ heeft 220 Volt, frequentie 50 Hz en dezelfde stekkers als in Nederland.

Drinkwater

Het kraanwater kan gedronken worden in KroatiŽ. Het heeft zo goed als geen bijsmaak en is zelfs lekker te noemen. Vertrouw je het toch niet dan kun je beter water uit flessen drinken. Het kraanwater in KroatiŽ is in veel gevallen zelfs afkomstig van natuurlijke bronnen die ook gebruikt worden voor bronwater.

Drugs

Het invoeren, bezitten en gebruiken van alle soorten drugs is verboden in KroatiŽ. Het overtreden van deze regels kan leiden tot hoge boetes en gevangenisstraffen. De handhaving van deze regels verschilt echter wel sterk per stad en regio.

Feestdagen

Er worden in KroatiŽ gedurende het jaar behoorlijk wat feestdagen gevierd. De meeste van deze feestdagen hebben een religieuze oorsprong. Andere hebben te maken met de geschiedenis en onafhankelijkheid van het land. Tijdens deze feestdagen kun je er vanuit gaan dat een groot deel van de openbare instanties en een deel van de winkels gesloten zullen zijn. Dit kan echter per feestdag en per winkel verschillen. Het beste kun je van te voren even controleren of een bepaalde winkel of instantie geopend is. Zo sta je nooit voor een gesloten deur.
In sommige plaatsen in KroatiŽ wordt vrij fanatiek carnaval gevierd tijdens deze dagen zal een groot deel van dit dorp of stadje gesloten zijn.

Nationale feestdagen:
1 januari - Nieuwjaarsdag
6 januari - Driekoningen
1 mei - Dag van de Arbeid
30 mei - Sacramentsdag
22 juni - Dag van de Antifascistische Strijd
25 juni - Nationale feestdag
5 augustus - Dankdag van het Vaderland
15 augustus - Maria Hemelvaart
8 oktober - Dag van de Overwinning en Nationale Dankzegging
1 november - Allerheiligen
25 en 26 december - Eerste en Tweede Kerstdag

Variabele feestdagen (nationaal):
Pasen (maart/april)

Geld

De officiŽle munteenheid van KroatiŽ is de kuna. De kuna is onderverdeel in 100 lipa. Deze zal je echter maar weinig tegenkomen tijdens je vakantie in KroatiŽ. De kuna is er in munten van 1, 2 en 5 kuna. Briefgeld is er in 5, 10, 20, 50, 100, 500 en 1000 kuna. De wisselkoers ten opzichte van de euro is vrij stabiel. 7 kuna is ongeveer 1 euro. Op veel plaatsen is het ook mogelijk om met euroís te betalen. Je betaald dan vaak net iets meer.
Er zijn in KroatiŽ meer dan genoeg pinautomaten te vinden waar je met je Nederlandse pas geld uit de muur kan halen. Houd er wel rekening mee dat je op veel plaatsen nog niet kan betalen met je pinpas of creditcard, zorg er daarom altijd voor dat je voldoende contanten op zak hebt.

Openingstijden

De meeste openbare instanties in KroatiŽ zijn van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 18:00 geopend en zijn tussen de middag 1 of 2 uur gesloten. De meeste winkels in KroatiŽ zijn dagelijks geopend. Door de week tot 20:00 en in het weekend tot 14:00.

Telefoon en internet

Het bereik is op veel plaatsen in KroatiŽ goed tot uitstekend. Zelfs op zee beschikt je soms nog over een perfecte 4G dekking. Alleen in de meer afgelegen gebieden en op sommige bergen is het bereik wat minder. Op veel plaatsen wordt er tegenwoordig gratis wifi aangeboden. Vaak is deze onversleuteld en dus niet heel veilig om te gebruiken. Is deze wel versleuteld dan is het wachtwoord vaak te vinden op de menukaart of kan de ober uitkomst bieden.
De kosten voor het bellen van en naar KroatiŽ kunnen per provider sterk verschillen. Zoek dit voor je vertrekt goed uit zodat je nooit voor onverwachte verassingen komt te staan. Ook de roamingkosten verschillen sterk per provider en abonnement. We hebben ook meegemaakt dat in sommige delen van het land het niet mogelijk is om sommige websites te openen. Deze websites werden volgens het infoscherm om veiligheidsredenen niet getoond. De reden hiervan hebben we echter nooit kunnen achterhalen.

Taal

In KroatiŽ wordt Kroatisch gesproken. Dit is voor veel inwoners van het land de enige taal die ze spreken. Opvallend is dat er binnen het Kroatisch behoorlijk wat verschillende dialecten en stromingen te horen zijn.
Gelukkig spreken de meeste Kroaten die in de horeca of in de toeristische sector werkzaam zijn Engels of Duits. De kwaliteit hiervan laat vaak te wensen over, maar een simpele vraag of bestelling gaat meestal zonder al te veel moeite.

Tijdsverschil

KroatiŽ ligt in dezelfde tijdszone als Nederland. Er is dus geen tijdsverschil tussen deze twee landen. Ook de zomer en wintertijd lopen gelijk met elkaar.

Alarmnummer

Het alarmnummer is in KroatiŽ net als in het overgrote deel van Europa 112.

Fooi

Het is vrij gebruikelijk om fooi te geven normaal gesproken bedraagt deze tussen de vijf en tien procent van de rekening. Dit natuurlijk afhankelijk van de kwaliteit van het eten en hoe vriendelijk de ober was.

Brandgevaar

Op veel campings en in de bossen van KroatiŽ is het verboden om te barbecueŽn of een open vuur te maken. Dit heeft alles te maken met de bosbranden die met regelmaat voorkomen in KroatiŽ. Met name in de binnenlanden komen er met enige regelmaat grote en kleine bosbranden voor. Als je op een camping of hotel aan de kust verblijft heb je dan ook grote kans om een blusvliegtuig voorbij te zien komen.

Veiligheid

KroatiŽ is een veilig land, maar toch is het land al enige jaren ingedeeld in de categorie waakzaamheid betrachten. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met enkele onveilige gebieden. Dit heeft te maken met de Balkanoorlog in 1995. Er zijn indertijd behoorlijk wat landmijnen in het binnenland van KroatiŽ gelegd. Nog steeds zijn deze niet allemaal opgeruimd. In deze gebieden is het niet verstandig om van de weg af te gaan.
Verder is KroatiŽ een erg veilig land waar maar weinig criminaliteit voorkomt. Je moet natuurlijk we rekening houden dat in de meer toeristische gebieden en in de buurt van bekende bezienswaardigheden er gauwdieven en zakkenrollers te vinden zijn.

Meer reisinformatie

De Nederlandse site Landenportal staat bekend om de uitstekende manier waarop reisinformatie accuraat en vrij beknopt aangeboden wordt aan haar bezoekers. Op de pagina over KroatiŽ vind je veel aanvullende informatie over KroatiŽ.

Meer info over KroatiŽ

De volgende sites bieden goede tips en informatie over KroatiŽ:
bijzondere plaatsen in KroatiŽ

de mooiste dorpjes van KroatiŽ

KroatiŽ fotoreportages
KroatiŽ informatie
KroatiŽ informatie
KroatiŽ weer & klimaat

© alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy