KroatiŽ voor beginners

KroatiŽ | eilanden | steden & dorpen | bezienswaardigheden | vakantie | vervoer | reisinformatie | weer & klimaat | links

Vervoer in en naar KroatiŽ

Er verschillende manieren om naar KroatiŽ te reizen. Het merendeel van de toeristen die naar KroatiŽ op vakantie gaan komen met het vliegtuig. Er zijn grote vliegvelden te vinden in de buurt van Zagreb, Spil en Dubrovnik. Ook de vliegvelden in de buurt van Zadar, Pula, Rijeka en Osijeka worden bediend vanuit Nederland. Naast het vliegtuig is de auto het populairste vervoermiddel voor een lange of korte vakantie in KroatiŽ. De meeste toeristen die met de auto richting KroatiŽ gaan verblijven in de regio IstriŽ.
Het is natuurlijk ook mogelijk om met de bus of de trein richting KroatiŽ te gaan maar dan moet je wel rekening houden met een behoorlijke reistijd. Het vervoer tussen de verschillende eilanden en het vaste land gebeurt met veerboten. Dit kunnen grote zijn waar ook autoís op kunnen of kleintjes waar je alleen met een fiets of te voet op kan.

KroatiŽ bezienswaardigheden

KroatiŽ barst van de mooie en indrukwekkende bezienswaardigheden. De historie, natuur en cultuur van KroatiŽ zorgen voor een groot aantal hotspots.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor KroatiŽ samengesteld:
KroatiŽ bezienswaardigheden top 10

Vliegen

Er zijn in KroatiŽ behoorlijk wat internationale vliegvelden te vinden. De grootste en belangrijkste liggen bij de plaatsen Zagreb, Split en Dubrovnik. Deze drie vliegvelden zijn rechtstreeks vanuit Nederland te bereiken. Voor de vliegvelden van Zadar, Pula, Brac en Osijek zal je in veel gevallen in Zagreb, Split of Dubrovnik moeten overstappen.
Het grootste vliegveld van KroatiŽ is die van Zagreb. De luchthaven van Zagreb ligt op ongeveer tien kilometer van het stadscentrum van Zagreb.
Het vervoer van en naar het vliegveld kan met de bus, maar het nemen van een taxi is in de meeste gevallen een stuk makkelijker.

Na de Luchthaven van Zagreb is de luchthaven van Split de drukstbezochte. Dit vliegveld is op ongeveer 25 kilometer van Split te vinden tussen de heuvels. Dit maakt het landen en vertrekken van deze luchthaven behoorlijk spannend. Het vliegveld heeft een korte start- en landingsbaan waardoor er niet al te grote vliegtuigen kunnen landen.
Het vliegveld van Dubrovnik wordt sinds enkele jaren gebruikt door een aantal prijsvechters. Hierdoor is de populariteit van de stad behoorlijk toegenomen. Het vliegveld van Dubrovnik ligt op ongeveer 15 kilometer ten zuidoosten van de stad. De meeste maatschappijen vliegen alleen in de zomermaanden met regelmaat op de plaatsen Split en Dubrovnik. Op Zagreb wordt het hele jaar gevlogen.

Met de auto naar KroatiŽ

Er zijn behoorlijk wat Nederlanders die met de auto op vakantie naar KroatiŽ gaan. De meeste toeristen die met de auto naar KroatiŽ komen verblijven op het schiereiland IstriŽ. De stad Pula ligt op ongeveer 1400 kilometer van Utrecht vandaan. Een reis waar je zonder te stoppen ongeveer 14 Š 15 uur over zal doen. De rit neemt je mee door Duitsland, Oostenrijk en SloveniŽ. Voor de twee laatste landen ben je verplicht om een autovignet te kopen.

Autorijden in KroatiŽ

Er zijn in KroatiŽ enkele hoofdsnelwegen te vinden die de belangrijkste steden met elkaar verbinden. Dit zijn op een uitzondering daargelaten allemaal tolwegen. De tolwegen zijn niet heel erg duur, maar goedkoop is ook niet. De drukste tolwegen gaan van Zagreb naar de kustplaatsen Rijeka en Zadar. De snelweg van Zadar loopt door naar Split en Dubrovnik en die van Rijeka naar Pula en de andere plaatsen aan de kust van IstriŽ.
De autosnelwegen bevinden zich in een uitstekende staat en zijn zelfs in de zomermaanden niet heel erg druk. Dit geldt overigens niet voor de tweebaanswegen die de verschillende plaatsen aan de kust met elkaar verbinden. Deze wegen zijn ware verkeersinfarcten die dwars door iedere dorp en stad lopen. Al het verkeer moet over deze wegen rijden. Je rijdt dus met regelmaat lange tijd achter een vrachtwagen of stadsbus, aangezien inhalen zo goed als onmogelijk is. De wegen zelf verkeren in een algemeen in goede staat.
De verkeersregels verschillen niet heel veel met de regels die we in Nederland gewend zijn. Je bent wel verplicht om een setje reservelampen, een sleepkabel, een gevarendriehoek en in de wintermaanden sneeuwkettingen bij je te hebben. De verkeersboetes in KroatiŽ zijn relatief duur. Je zal dan ook maar weinig Kroaten te hard zien rijden. Wel wordt er in onze ogen af en toe wat roekeloos gereden maar is dat niet in ieder zuidelijk gelegen land.

Parkeren

Het parkeren in KroatiŽ kan voor de nodige problemen zorgen. Met name in de zomermaanden zijn de verschillende kust- en badplaatsen erg druk en daar zijn de parkeergelegenheden vaak niet op voorbereid. Houd er dan ook rekening mee dat het even kan duren voordat je een plaatsje hebt gevonden. Bij zo goed als alle plaatsen, bezienswaardigheden en winkelcentra moet je betaald parkeren. De prijzen hiervan variŽren enorm per stad en regio. Zelfs als de het een bewaakte parkeerplaats is, is het nog steeds erg onverstandig om waardevolle spullen achter te laten in de auto. Probeer als het kan de auto onder een boom of in de schaduw te parkeren; dit voorkomt dat er in de auto temperaturen die in een oven thuishoren bereikt worden.

Met de trein

Het is relatief simpel om met de trein naar KroatiŽ te reizen. Vanuit Utrecht neem je de trein naar Frankfurt am Main in Duitsland waar je over kunt stappen op de internationale trein naar Zagreb. Vanuit Zagreb kun je verder reizen naar de verschillende steden in KroatiŽ. Pula en Split zijn populaire bestemmingen die relatief veel met de trein bezocht worden. Een treinreis naar KroatiŽ zal in de meeste gevallen niet veel langer duren dan een autorit de gemiddelde prijs ligt echter wel iets hoger dan dat je aan benzine of een vliegticket kwijt zou zijn.

Veerboten

De verschillende eilanden voor de kust van KroatiŽ worden bedient door verschillende veerboten. De meeste ferryís vertrekken vanuit Split, maar ook vanuit andere steden en dorpen vertrekken er met regelmaat ferryís naar de vele populaire eilanden. Deze veerdiensten zijn behoorlijk chaotisch; met name de veerhaven van Split kan bestempeld worden als een waar drama. Er zijn namelijk verschillende maatschappijen die allemaal hun eigen ticketverkooppunten, hun eigen aanlegsteigers en eigen vertrektijden hebben. Het daardoor lastig om te zien in welke rij je moet gaan staan en welke boot nu naar welk eiland vaart. Je doet er goed aan dit van te voren goed uit te zoeken en het ter plaatse nog enkele malen na te vragen om vergissingen te voorkomen.
Naast de binnenlandse veerdiensten wordt er vanuit verschillende plaatsen gevaren naar ItaliŽ. Zo kun je vanuit Dubrovnik naar Bari, vanuit Split naar Pescara en Ancona.
Vanuit Zadar naar Ancona en vanuit verschillende plaatsen in IstriŽ naar VenetiŽ.

Varen

KroatiŽ is een geliefd land bij veel watersporters. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om met je eigen boot naar KroatiŽ te gaan, maar het is ook mogelijk om ter plaatse een boot te huren. Als je met een Nederlandse boot in KroatiŽ wilt varen moet je in het bezit zijn van een vaarvergunning. Deze is op de meeste plaatsen te koop bij de havenmeester. Verder moet je, als je gecontroleerd wordt een bemanningslijst, een internationaal vaarbewijs (ICC) , een internationaal certificaat pleziervaartuigen (ICP) en een watersportverzekering kunnen overleggen. Verder gelden de internationale regels op de wateren van KroatiŽ.
Als je in KroatiŽ een boot wilt huren zal in veel gevallen niet gevraagd worden om een vaarbewijs. Zeker niet als je een klein bootje gaat huren. Deze kun je vaak al voor enkele tientjes per dag huren. Wil je echter een grotere of een snellere boot meenemen, dan moet je wel een vaarbewijs kunnen overleggen.
Je doet er verstandig aan om deze ver van tevoren te reserveren want het aanbod is beperkt. Let wel op, want het is niet toegestaan om alcoholische dranken te nuttigen als je aan het varen bent.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in KroatiŽ is over het algemeen redelijk tot goed geregeld. De meeste toeristen maken maar sporadisch gebruik van het busvervoer in KroatiŽ. Dat is op zich best gek aangezien het redelijk goedkoop is en de bussen vrij regelmatig tussen de verschillende plaatsen en steden rijden. Vanuit Zagreb rijden er verschillende snelbussen naar plaatsen aan de kust.
Er zijn in KroatiŽ twee steden te vinden waar trams rijden. Dit is in de hoofdstad Zagreb en in de stad Osijek.

Fietsen

KroatiŽ is een steeds populairder wordend land voor een fietsvakantie. Je moet echter wel over een goede conditie beschikken, want het heuvelachtige landschap vraagt behoorlijk wat van de fietser. De populairste plaats in KroatiŽ voor fietsers is IstriŽ. De kustlijn van dit schiereiland beschikt over behoorlijk wat fietsroutes. In totaal is er in dit deel van het land meer dan 2.500 kilometer aan fietspaden te vinden.

Een van de leukste fietsvakanties in KroatiŽ is er ťťn waarbij je met een ferry verschillende eilanden bezoekt en dan iedere dag op een ander eiland een rondje kunt fietsen.
Let op de doorgaande wegen wel op, want de Kroaten zijn nog steeds niet helemaal gewend aan fietsers op de weg en kunnen soms onverwachte manoeuvres maken.
Heb je geen fiets bij je, dan zijn er genoeg bedrijven te vinden waar je goede fietsen kunt huren. Zorg er wel voor dat je een telefoonnummer van het bedrijf bij de hand hebt zodat je ze kunt bellen als er iets mis is met de fietsen.

Meer info over KroatiŽ

De volgende sites bieden goede tips en informatie over KroatiŽ:
bijzondere plaatsen in KroatiŽ

de mooiste dorpjes van KroatiŽ

KroatiŽ fotoreportages
KroatiŽ informatie
KroatiŽ informatie
KroatiŽ weer & klimaat

© alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy