KroatiŽ voor beginners

KroatiŽ | eilanden | steden & dorpen | bezienswaardigheden | vakantie | vervoer | reisinformatie | weer & klimaat | links

KroatiŽ weer & klimaat

Eťn van de redenen dat KroatiŽ de laatste jaren een steeds populairder wordende vakantiebestemming is het uitstekende klimaat van het land. Net als de meeste landen aan de Middellandse Zee heeft KroatiŽ voor het grootste deel een mediterraan klimaat. Wel zit er een groot verschil in klimaat tussen de meer landinwaarts gelegen delen van KroatiŽ en de kustgebieden en eilanden. Dit heeft met name te maken met het grote hoogteverschil en de invloed van de Middellandse Zee en de Adriatische Zee.
Zo komen er in het binnenland in de winterperiode met regelmaat langdurige periode met vorst voor terwijl het in andere delen van het land maar zelden vriest.

KroatiŽ bezienswaardigheden

KroatiŽ barst van de mooie en indrukwekkende bezienswaardigheden. De historie, natuur en cultuur van KroatiŽ zorgen voor een groot aantal hotspots.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor KroatiŽ samengesteld:
KroatiŽ bezienswaardigheden top 10

Klimaat van KroatiŽ

Het overgrote deel van KroatiŽ heeft een mediterraan klimaat dat sterk wordt beÔnvloed door de Adriatische Zee. De meer inlands gelegen delen van KroatiŽ hebben een gematigd maritiem klimaat. De invloed van de zee is hier veel minder aanwezig. Het meest oostelijke deel van KroatiŽ heeft een gematigd landklimaat. Dit deel van KroatiŽ ligt een stuk lager verscholen achter een bergkam. Hierdoor heeft de Adriatische Zee zo goed als geen invloed op deze regio. Het oostelijke deel van KroatiŽ staat tevens bekend als erg droog. Op jaarbasis valt er minder dan 800 millimeter aan neerslag. Gek genoeg zijn de zomermaanden de natste van het jaar. In de andere delen van KroatiŽ zijn dit over het algemeen de droogste maanden van het jaar.

Zomerzon

De zomermaanden zijn met name in het kustgebied van KroatiŽ erg aangenaam. De gemiddelde dagtemperatuur ligt er ergens tussen de 25 en de 30 graden Celsius. Maar er kunnen ook uitschieters voorkomen van ver boven de 30 graden Celsius. Op deze dagen kun je het beste een plekje in de schaduw in de buurt van het water opzoeken. Op de warmste dagen van het jaar kan de Uv-straling behoorlijk hoog zijn. Zorg dat je jezelf insmeert met een goede zonnebrand met een hoge beschermfactor. In de zomermaanden schijnt zo goed als iedere dag de zon. Het eiland Brac staat zelfs bekend als ťťn van de plaatsen in Europa met de meeste zonne-uren.

KroatiŽ als winterzon bestemming

ver KroatiŽ als winterzon bestemming kunnen we kort zijn. KroatiŽ is geen winterzon bestemming. De temperaturen zijn er de hele winterperiode te laag en de kans op warme zonnige dagen is er minimaal. In de wintermaanden heb je tevens meer kans op langdurige periodes met neerslag.

Lentemaanden

De lentemaanden in KroatiŽ kunnen erg wisselend zijn. Over het algemeen zijn ze erg aangenaam en soms zelf warm of heet te noemen, maar je kunt ook pech hebben. Zeker in de vroege lentemaanden is er geen zonzekerheid in KroatiŽ. De gemiddelde dagtemperatuur in de lentemaanden schommelt rond de twintig graden Celsius en in de avond en nacht kan het afkoelen tot rond de tien graden Celsius. Je hebt in deze maanden ook nog een verhoogde kans op langdurige neerslag, maar deze is al wel veel lager dan in de wintermaanden. De zeetemperatuur is in de lenteperiode alles behalve aangenaam te noemen. Pas vanaf juli is het aangenaam om langere periode in de Adriatische Zee te zwemmen.

Wintersport in KroatiŽ

Je zou het niet verwachten maar KroatiŽ is een redelijk populaire wintersportbestemming in het zuidoostelijke deel van Europa. De wintersportmogelijkheden in KroatiŽ zijn natuurlijk niet zo groot als in de bekende skilanden zoals Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland en ItaliŽ maar toch is het skigebied Gorski Kotar redelijk populair. Dit hoofdzakelijk bij wintersporters die wel eens wat anders willen doen. Andere plaatsen in KroatiŽ waar geskied kan worden is Ravna Gora en Mrkopalj.

Neerslag

De meeste neerslag in KroatiŽ valt in de wintermaanden. Meestal in de vorm van regen, maar in de hoger gelegen delen van KroatiŽ en op de koudste dagen van het jaar kan deze ook als natte sneeuw of sneeuw naar beneden komen.
De neerslag die in de zomermaanden valt in KroatiŽ zal in de meeste gevallen in de nacht of in de vroege ochtenduren vallen. Volgens een oudere dame die ik in Baska Voda ontmoette is er sprake van een slechte zomer aan de Kroatische kust als het meer dan drie dagen in de zomerperiode overdag heeft geregend.
Dit geldt niet voor de meer inlands gelegen gebieden, hier ligt de gemiddelde jaarlijkse neerslag behoorlijk wat hoger. Met name in de regio van de Dinarische Alpen valt er behoorlijk wat neerslag. Het behoort zelfs tot de natste regioís van Europa.
In het oostelijke deel van KroatiŽ valt dan juist weer bijzonder weinig neerslag.

Weersextremen

Doordat KroatiŽ voor een groot deel aan de Adriatische Zee ligt komen er zo goed als geen weersextremen voor in grote delen van KroatiŽ. De enige weersextremen die met regelmaat voorkomen in de Kroatische kustregio zijn hevige onweersbuien. Deze komen vaak voor aan het einde van een warme dag.
In de Kroatische binnenlanden heb je grotere kans op weersextremen. Zo kan de temperatuur er ver onder het nulpunt duiken en heb je een grotere kans op langdurige hoosbuien.

Klimaattabel KroatiŽ

Onderstaande klimaattabel geeft de gemiddelde temperaturen, aantal uren zonneschijn, hoeveelheid neerslag, aantal neerslagdagen en zeetemperaturen weer voor de kust van KroatiŽ. Er kunnen binnen KroatiŽ echter duidelijk verschillen bestaan voor de verschillende locaties in KroatiŽ. Voor meer exacte klimaattabellen per bestemming verwijzen we daarom graag naar klimaatinfo KroatiŽ.

 

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum
temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (įC)
januari 9 2 2 13 102 mm 13
februari 10 3 3 12 105 mm 13
maart 13 5 5 13 90 mm 13
april 17 9 7 14 93 mm 14
mei 21 13 8 14 87 mm 17
juni 25 16 9 12 60 mm 21
juli 28 19 10 9 55 mm 24
augustus 28 18 10 10 59 mm 25
september 24 16 8 11 115 mm 23
oktober 19 12 6 12 129 mm 20
november 15 7 4 13 161 mm 17
december 11 3 3 14 114 mm 15
Met dank aan klimaatinfo.nl - dť Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

De beste periode om naar KroatiŽ te reizen is zonder twijfel de zomerperiode. De temperaturen zijn er dan op zijn aangenaamst en je hebt de minste kans op neerslag. Het enige nadeel van KroatiŽ in deze periode bezoeken is dat het er behoorlijk druk kan zijn. Wil je dit liever mijden, dan kun je het beste in het late voorjaar een bezoek brengen aan dit prachtige zonovergoten land. De kans op perfect vakantieweer is er dan iets kleiner, maar het is er wel een stuk rustiger. Je moet er dan ook rekening mee houden dat de temperatuur van de Adriatische Zee nog niet heel aangenaam is om in te zwemmen.

Meer info over KroatiŽ

De volgende sites bieden goede tips en informatie over KroatiŽ:
bijzondere plaatsen in KroatiŽ

de mooiste dorpjes van KroatiŽ

KroatiŽ fotoreportages
KroatiŽ informatie
KroatiŽ informatie
KroatiŽ weer & klimaat

© alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy